Wednesday, May 28, 2014

Penangan Jering Basau

Teks:Nazrul Hysam b Nazdri
Cover photo:Kamera Lenovoku

Dengan nama Allah yang maha pemurah lagi maha mengasihani


Jering basau gulai dengan ikan tenggiri salai, mak letak sedikit daun cepeaper




Mula-mula saya nak cerita pasal apa itu jering basau? Ok! jering basau jering yang yang kita tanam dalam pasir atau habuk papan diletak dalam satu bekas dan dibiarkan dua atau tiga minggu. Kambus pasir atau habuk papan itu sebaik mungkin dan siram sedikit air bagi kelembaban di sekitarnya.

Dengan hasil tanaman itu bentuk saiznya menjadi lebih besar dari sebelumnya, keras, warna berubah kuning kehijau-hjauan dan seolah-olah jering itu ingin mulai tumbuh pucuknya. Kalau saya jangan kata makan, nak gigit pun saya tak sanggup. Itulah jering basau.


Jering yang ditanam hampir 2 minggu, siap siaga dikorbankan


Dari zaman kanak-kanak lagi jering bukanlah ulam pilihan saya bayangkan jering muda pun sudah lengkap kepayauannya ini pula rasa jering basau. Eeerkk! Namun ada satu keistimewaan mengenai jering basau ini yang benar-benar menggamit selera saya hampir sedekad ini iaitu gulai jering basau dengan ikan kembung salai.

Gulai jering basau dengan ikan salai ni ada beberapa jenis ikan yang boleh digunakan tapi saya lebih suka menggunakan ikan kembung. Kenapa ikan kembung? Sebab keenakan kuahnya yang begitu sedap dan aromanya sangat mengiurkan.


Lemak, pedas, masam dan tekstur ikan bercampur dengan kepayauan jering itu membuatkan makan nasi dengan kuah sahaja sudah cukup. Memang terangkat!. Bagi yang tak biasa menghirup pasti terbatuk-batuk dan menyebut haaa pedas. Tapi pedas sedap tau.

Kesedapan itulah jari ini ringan nak berkongsi resepi ini dengan pembaca. Tapi kali ini mak tidak menggunakan ikan kembung cuma mak menggantikannya dengan ikan tenggiri.

Selamat berjuang ya kawan-kawan.
Ikan tenggiri  disalai dengan  dapur old skool

Persediaan bahan-bahan:                         1.Jering basau 500 gram
2.Ikan kembung atau ikan tenggiri perlu disalai dahulu
3.Santan sebiji kelapa
4.Cili secukup rasa
5.Asam keping 
6.Kunyit
7.Garam secukup rasa

Cara penyediaan: 
1.Macam biasa selawat ke atas nabi 3x terlebih dahulu
2.Rebus jering bagi empuk
3.Pada masa yang sama salai ikan ( salai di dapur kayu seelok-eloknya dengan menggunakan sabut)
4.Masukkan santan bersama cili kedalam kuali sehingga menggelegak
5.Kemudian, masukkan jering yang sudah direbus.
6.Setelah itu masukkan pula ikan yang telah disalai.
7.Akhir sekali tambah bahan perisa seperti garam, asam keping seenak rasa.


Kalaulah ikan kembung kuahnya lagi? Mmm sampai tak boleh nak cakap sedapnya









No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...