Friday, February 14, 2014

JANTUNG PISANG GORENG BELACAN

Teks:Nazrulhysam b Nazdri
Cover photo:Kamera handphone


Dengan nama Allah yang maha pemurah dan maha mengasihani



Semenjak-menjak dua menjak-menjak akhir-akhir ini terlalu sukar untuk memperolehi jantung pisang sekitar tempat saya gara-gara pokok pisang bernama pisang nipah di daerah kami telah dijangkiti virus 2-3 tahun kebelakangan ini. Kalau ada pun tak banyak, sebiji dua yang ada sudah pasti disambar dulu oleh saudara mara (huhu.. sabar jelah).

Tapi syukur! Kebetulan kawan mak yang ingin ke pasar tani Pekan Bentong sempat singgah ke rumah sebelumnya, pantas mak kirim saja darinya sebanyak 2 biji. Hebat bukan! Sampai ke Bentong mencari jantung pisang. 2 jam pejalanan ketemu jua akhirnya.

Dah lama sangat tak makan masakan jantung pisang goreng belacan ni, terasa sungguh kerinduannya. Salah satu masakan kegemaran sejak di bangku sekolah lagi. Rasanya yang sedap, penyediaan yang sempoi dan hensem.

Sambil kami menikmati kelazatannya, apa salahnya saya berkongsi cara penyediaan masakan ini. Manalah tau ada pembaca diluar sana ingin mencuba. Let go.


Jantung pisang goreng sodap lak aii..


Pendedahan resipi rahsia 

2 buah jantung pisang } Dihiris halus
1 Bawang besar }Ditumbuk
Setengah genggam ikan bilis }
Belacan }Ditumbuk
Cili Api} ikut citarasa

Cara-cara membuat :

1. Niat hendaklah ikhlas dan selawat 3x kalau banyak lagi bagus
2. Tumis cili, bawang besar dan belacan bersama ikan bilis yang telah ditumbuk.
3. Masukkan jantung pisang yang sudah di basuh dan dihiris
4. Masukkan sedikit air untuk mendapatkan kuahnya
5. Tunggu sehingga jantung pisang itu layur.
6. Masukkan garam secukup rasa.
7. Tutup api setelah jantung pisang layur.
8. Hidangkan dan sedia untuk di makan

Selamat mencuba.



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...